Karkówka w karmelizowanych śliwkach z gnocchi

10:44 Monika Chrzanowska 2 Comments

Powroty są cudowne! Od kiedy znowu dla Was gotuję i pojawiło się tyyyyyle nowych komentarzy to ja po prostu promienieję i rosnę w piórka!
Dlatego też dzisiaj będzie konkretnie i słodko zarazem. Serwuję Wam dzisiaj pyszną karkówkę w karmelizowanych śliwkach z gnocchi i duszonymi pieczarkami. Tak się złożyło, że zarówno przepis na gnocchi jak i na duszone pieczarki dostępny jest już na stronie więc poniżej przepis na szybką i smaczną karkówkę w karmelizowanych śliwkach. Pozdrawiam gorąco!


składniki: 500g świeżej mięsistej karkówki, sól, pieprz, majeranek, miód, szczypta cynamonu, słodkie czerwone wino, 1 cebula, 6 dużych śliwek, 1 łyżka masła, odrobina oliwy
przepis na pieczarki: Duszone pieczarki
przepis na gnocchi: Gnocchi

wykonanie: Karkówkę kroimy na 1,5 centymetrowe kotlety, przekładamy do miski i oprószamy solą, pieprzem, cynamonem, odrobiną majeranku, dodajemy oliwę oraz pokrojoną w ósemki cebulkę. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie mięso wyjmujemy, a na patelni rozgrzewamy masło z miodem i wrzucamy połowę śliwek. Chwilę smażymy, a następnie na patelni układamy karkówkę i obsmażamy z dwóch stron - dzięki obecności miodu karkówka bardzo szybko nabierze odpowiedniego koloru. Mięso po wysmażeniu ściągamy z patelni, a do tej zawartości dodajemy cebulkę wraz z pozostałymi śliwkami, którą chwilę jeszcze dusimy aż całość obtoczy się w sosie powstałym z masła, miodu i sosu z mięsa, a następnie całość podlewamy 100ml wina. Doprowadzimy do redukcji wina i doprawiamy do smaku. Mięso podajemy wraz z gnocchi polanymi powstałym sosem oraz z duszonymi pieczarkami.

2 komentarze:

  1. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie; jest tu wszystko to, co lubię: gnocchi, karkówka i owocowy dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie pysznie :)
    Wzroku oderwać nie mogę od zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...