Mielone nadziane
Kiedy nachodzi mnie chęć na kotlety mielone to zawsze mam ochotę je czymś napełnić. Tym razem może dość tradycyjnie ale mielone nadziały się pieczarkami.wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na tłuszczu aż się zeszkli. Pieczarki myjemy i kroimy, a następnie podsmażamy na tłuszczu przyprawiając pieprzem oraz odrobiną vegety. Ostudzone pieczarki ścinamy w drobną kostkę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajo, ściętą cebulkę, przyprawiamy a następnie mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowane mięso dzielimy na części i z każdej formujemy owalny placuszek, na który nakładamy pieczarki i zawijamy tworząc kulę, którą spłaszczamy lekko. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i wysmażamy dokładnie na mniejszym ogniu z obydwu stron. Możemy też wstawić kotlety w naczyniu do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut aby się dobrze ścięły w środku.
Och,całe wieki nie jadłam, a u Ciebie jeszcze tak pysznie nadziane - mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)