Kapusta z grochem, czyli ukryty jaś
Ostatnio podjęłam decyzję, że gotuję dania "tygodniowe". Szkoda mi trochę czasu na codzienne stanie w kuchni w momencie kiedy wychodzi słońce i pojawia się mnóstwo domowych obowiązków. Pierwszym z tygodniowych dań jest kapusta z grochem, choć z tym grochem to tak nie do końca...składniki: około 1 i 1/2kg kapusty kwaszonej, lekko przepłukanej, 1/2 paczki fasoli, około 1,3kg chudszego boczku, 2 większe cebule, 8 większych ziemniaków, sól, pieprz, majeranek, woda do podlania, ziele angielskie, liście laurowe
wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień obieramy ziemniaki i wstawiamy wraz z fasolą i gotujemy aż fasola będzie krucha. Odcedzamy. Kapustę wstawiamy w dużym garnku z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalewamy wodą do wysokości kapusty. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. W międzyczasie cebulę kroimy drobno i dokładamy do boczku dokładnie wysmażając. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Fasolę wraz z ziemniakami ubijamy tłuczkiem i dodajemy do gotującej się kapusty. Mieszamy. Następnie dodajemy wysmażony boczek z cebulką i również dodajemy do kapusty. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Można do smaku dodać odrobinę sosu sojowego.
0 komentarze: