Zielona sałatka z parmezanem i suszonymi pomidorami
Zielona sałatka z parmezanem i suszonymi pomidorami okazała się idealnym dodatkiem do pikantnych roladek podczas rodzinnej kolacji. Suszone pomidory nawiązywały do pasty pomidorowej w roladkach więc równowaga smaku została w pełni zachowana.składniki: główka sałaty rzymskiej, 4-5 suszonych pomidorów, 1 mała czerwona cebula, parmezan, sól, pieprz, 1 jogurt naturalny, suszona cebula, zioła (najlepiej świeże, jednak ja sięgnęłam po zioła do zapiekanek), 1 ząbek czosnku, grzanki z pieczywa pełnoziarnistego, oliwa z suszonych pomidorów, gorgonzola, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka musztardy
wykonanie: Pomidory suszone kroimy w kostkę. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie półtalarki. Sałatę kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i ścieramy sporo parmezanu. Oprószamy całość solą i pieprzem z młynka oraz polewamy oliwą z suszonych pomidorów. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z łyżeczką oliwy z pomidorów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem bądź z czosnkiem granulowanym, ziołami, suszoną cebulą oraz solą i pieprzem. Dodajemy również majonez oraz musztardę. Sałatkę podajemy z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego, które możemy wykonać samodzielnie krojąc pieczywo w kostkę i podpiekając przez chwilę w piekarniku.
0 komentarze: