Leczo z kabaczka

19:59 Monika Chrzanowska 6 Comments

Z serii 'wieczorne pichcenie': długi już czas nosiłam się z myślą o leczu i tak nim 'straszyłam' wszem i wobec. Szczególnie, że w lodówce czekał na swój dzień, wytrwale, kabaczek. Ale dopiero dzisiaj pomyślałam, że warto byłoby wreszcie tego kabaczka przerobić, szczególnie, że w lodówce leżała jeszcze papryka oraz pomidory. Problem tylko tkwił w tym, że brakowało mi pieczarek oraz jakieś mięsnej wstawki. W końcu zebrałam się w sobie i wyruszyłam do sklepu i wróciłam z kawałkiem cienkiej kiełbasy oraz z pieczarkami.



składniki: 1 średni kabaczek, 6-7 większych pieczarek, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1/2 żółtej papryki, 1/2 kremowej papryki (albo dowolne kolory jakie kto lubi), 2 średnie pomidory, 1 ząbek czosnku, 180g cienkiej kiełbasy, 1/2 łyżeczki soli oraz szczypta do pomidorów, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego oraz szczypta do pieczarek, 1/2 płaskiej łyżeczki oregano oraz szczypta do pomidorów, szczypta vegety do pieczarek, szczypta cukru, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, masło do smażenia, opcjonalnie 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej


wykonanie: Kabaczka obieramy ze skóry, wycinamy łyżką miąższ (którego się pozbywamy) i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Z pomidorów usuwamy skórkę (zalewamy pomidory wrzątkiem, a po chwili skórka z łatwością zejdzie) oraz zdrewniałą część i kroimy w kostkę. Ząbek czosnku siekamy. Kiełbasę kroimy w półtalarki, podobnie robimy z pieczarkami.
Do przygotowania lecza przygotowujemy średni garnek oraz patelnię. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła i podsmażamy kabaczka. Przekładamy do garnka. Patelnię otłuszczamy i podsmażamy pieczarki, doprawiając szczyptą pieprzu oraz vegety. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy po czym przekładamy do garnka, do którego dodajemy również ziele angielskie i liście laurowe. Patelnię ponownie otłuszczamy i podsmażamy kiełbasę, a kiedy ładnie się zrumieni przekładamy do garnka. Ponownie otłuszczamy patelnię i podsmażamy paprykę - przekładamy do garnka. Na końcu podsmażamy pokrojone pomidory z posiekanym ząbkiem czosnku oraz ze szczyptą soli oraz oregano - przekładamy do garnka. Całość w garnku wstawiamy na mały palnik i dokładnie mieszamy. Podduszamy jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, doprawiając koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego, 1/2 płaskiej łyżeczki oregano i opcjonalnie ostrą mieloną papryką. I gotowe :)


6 komentarzy:

  1. jak ja dawno nie jadłam leczo z kabaczka! narobiłaś mi apetytu! strasznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio chyba rok temu... :) Także już czułam, że muszę :)

      Usuń
  2. Jedna z niewielu potraw, które mogę w każdej ilości spożywać... No w sumie chcę, a nie mogę ;-P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie robiłam lecza. Czas chyba to nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Szczególnie, że sezon letni to i są świeże kabaczki :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...