Spaghetti z kremowym kurkowym sosem

13:14 Monika Chrzanowska 10 Comments

Okazuje się, że jest wiele zalet podróżowania przez lasy. Przede wszystkim w takim upale drzewa trochę chłodzą, pięknie pachnie lasem, a co za tym idzie można spotkać lokalnych zbieraczy grzybów i jagód. I na moje szczęście mi również udało się wczoraj trafić na pewnego pana, który sprzedawał ostatnie łubianki z jagodami i kurkami. A co do kurek to grzechem byłoby nie zrobić pysznego kremowego sosu z kurkami do makaronu!



składniki: pojemniczek kurek, pojedyncza pierś z kurczaka, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 300ml wody, 1 czubata łyżeczka mąki, 3 łyżki śmietany, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz, 1 łyżka masła
1/2 paczki makaronu spaghetti, 1 łyżka oleju, 1 łyżka soli

wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem oleju. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy oczyszczone i pokrojone kurki, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, sól, pieprz. W międzyczasie kroimy pierś w paseczki i dodajemy do kurek. Całość smażymy aż mięso dokładnie się zetnie. Oprószamy mąką i podlewamy wodą. Chwilę podduszamy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Makaron polewamy sosem, możemy również posypać startym parmezanem.


10 komentarzy:

  1. ale pysznosci .. uwielbiam grzyby :)
    a te kurki wygladaja bardzo apetycznie
    swietny przepis , tylko bym ominela ziele i lisc laurowy - nielubie ...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom właśnie ziele i listek laurowy pasują tu idealnie - świetnie wyostrzają smak :)

      Usuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na taki makaron. Te kurki musiały dać wspaniały posmak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurki naprawdę, nadały aromatu :) Szczerze mówiąc nie mogłam się doczekać właśnie takich świeżych z lasu, bo nie ukrywam, że mrożone ze sklepu to już nie to samo... :)

      Usuń
  3. jak to wygląda, hmmmmm :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zawsze wprawiają w zachwyt takie najmniejsze kureczki :) pięknie wyglądają w sosie :)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie. Problem tylko w tym, że nie przepadam za grzybami :(((

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...