Pizza "mio gusto"

00:32 Monika Chrzanowska 4 Comments

Wyjątkowo lubię pizzę w moim własnym wykonaniu! Jednak ile można wracać do tych najbardziej ulubionych bez próbowania nowych kompozycji? No właśnie. W związku z tym postanowiłam stworzyć nową wersję, wykorzystując oczywiście podstawowy przepis na ciasto, z innymi lubianymi przeze mnie składnikami. Przedstawiam zatem przepis na pizzę "mio gusto"!



składniki: na ciasto: około 300g mąki, 20g drożdży, 1 czubata łyżeczka cukru, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, ciepła woda (około 1/2 szkl., w zależności od zapotrzebowania)
dodatki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 8 pieczarek, opakowanie krewetek koktajlowych, 1 pomarańczowa papryka, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, 200g startego żółtego sera, 100g startej mozarelli, 4 łyżki pasty pomidorowej z czosnkiem i bazylią, tłuszcz do smażenia
posiekany szczypiorek, rukola



wykonanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, a następnie dodajemy część ciepłej wody i mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, dodajemy olej oraz rozpuszczone drożdże. Dodatkową wodę dawkujemy według potrzeby. Ciasto dobrze zagniatamy, tworzymy kulę i lekko smarujemy olejem. Z powrotem przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (około 15 minut).
Na mniejszej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy krewetki aż zmienią kolor na biały.
Paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w talarki, a pierś z kurczaka w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy paprykę. Kiedy delikatnie zacznie się przyrumieniać dodajemy na patelnię mięso i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso się zetnie na patelnię dodajemy pieczarki i całość dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniatamy, blachę na pizzę smarujemy olejem i wykładamy blachę ciastem. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy dokładnie pastą pomidorową. Posypujemy połową startego żółtego sera, na który wykładamy sos - całość dokładnie rozprowadzamy. Na sos sypiemy pozostały żółty ser oraz mozarellę, a na wierzchu układamy przygotowane krewetki.
Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut aż ser się ładnie przyrumieni. Pizzę posypujemy szczypiorkiem oraz rukolą.

4 komentarze:

  1. Wyrzucam krewetki i pizza jest absolutnie w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie te krewetki były motywatorem do przygotowania tej pizzy :)

      Usuń
  2. Uwielbiam krewetki więc biorę w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno byś się nie zawiódł - ta pizza zajmuje u mnie 1 miejsce jeśli chodzi o smak :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...