Warstwowa zapiekanka - kremowy sos przełamany mięsną pikantną nutą

11:21 Monika Chrzanowska 2 Comments

Nie skłamię mówiąc, że uwielbiam makarony, szczególnie gdy wędrują do naczynia i są zapieczone serem. Już wczoraj wieczorem wspomniałam na fejsbukowej stronie o kremowym serowo śmietanowym sosie z pieczarkami, przełamanym warstwą mięsa w pomidorowowym sosie... A teraz czas na przepis i prezentację :)


składniki: warstwa serowo- śmietanowa:
250g suchego makaronu świderki, 250g pieczarek, 200ml śmietany, 1 szkl. startego sera ( u mnie pół na pół - parmezan i mozarella), sól, pieprz, łyżka masła, 2 łyżki mąki, 1/2l przegotowanej wody
warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego z szynki, 1 mała żółta papryka, 1 mała pomarańczowa papryka, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka ostra, oregano, posiekana natka pietruszki, 1 łyżeczka drobnego cukru, łyżka masła, odrobina wody do podlania
200g startego sera żółtego

wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w talarki. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojone pieczarki, doprawiając je solą i pieprzem. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy mięso mielone, przyprawiając je solą i pieprzem oraz papryką ostrą. Papryki kroimy w kosteczkę. Kiedy pieczarki na dużej patelni już się podsmażą i puszczą sos zaprawiamy je mąką, mieszamy, a następnie podlewamy wodą. Dokładnie mieszamy aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy śmietanę oraz 1 szkl. startego sera i dokładnie mieszamy, jeszcze chwilkę gotując. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Ser zawarty w sosie powinien pięknie ciągnąć się wśród makaronu.
Kiedy mięso się wysmaży dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze dusimy przez jakiś czas aby papryka skruszała. Mięso zaprawiamy koncentratem i przyprawiamy oregano oraz natką pietruszki oraz cukrem. Podlewamy lekko wodą i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę makaronu w kremowym sosie. Następnie posypujemy lekko startym serem i układamy warstwę mięsną. Teraz ponownie odrobinę startego sera, a na nim pozostałą porcję makaronu w sosie. Całość jeszcze raz posypujemy serem. Wstawiamy do odpowiednio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...