Warzywna zupa z kuskusem w 15 minut!
Kuskus jest jednym z najsmaczniejszych i najszybszych w przygotowaniu dodatkiem do różnego rodzaju dań. Ta kaszka, uzyskiwana z pszenicy twardej może być dodatkiem zarówno do mięs, sosów ryb, a także warzyw. Jednak dzisiaj kuskus będzie jednym ze składników mojej ekspresowej warzywnej zupy.składniki: (2 porcje) 1 i 1/2 szkl. mieszanki warzywnej (np. zupa lubelska), 1/2 szkl. włoszczyzny krojonej w paski, 1 średni ziemniak obrany i pokrojony w kostkę, 1l bulionu lub 1l wody+kostka rosołowa, 40g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki kaszy kuskus, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz
wykonanie: Do garnuszka przekładamy warzywa, pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy bulionem (lub wodą i dodajemy kostkę rosołową). Gotujemy aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat oraz kaszkę i gotujemy aż kaszka napęcznieje. Przyprawiamy na pikantnie solą i pieprzem. Całość zaprawiamy śmietaną.
Świetna propozycja. Nigdy nie robiłam zupy z kuskusem, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupki. Ta wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńA przy okazji zapraszam też do mnie: http://www.kulinarnyblog.pl/
pyszności:) lubię takie szybkie zupy:)
OdpowiedzUsuńPomimo że uwielbiam kaszę w zupie, to jeszcze nigdy nie robiłam z kuskusem... na pewno wypróbuję taką opcję :)
OdpowiedzUsuń