Spaghetti z cukinią i pieczarkami

13:18 Unknown 3 Comments

Uwielbiam szybkie pomysły na dobry obiad. Z braku wolnej chwili aby wstąpić do sklepu, zmuszona byłam wykorzystać jedynie składniki, które dostępne były w mojej lodówce oraz w szafkach.
Już w pierwszej chwili wpadła mi w oko połówka cukinii oraz 4 pieczarki, które zostały w lodówce. Do tego 2 łyżki pokruszonego sera Lazur, trochę śmietany, posiekany czosnek oraz cebulka, trochę makaronu i jedzonko gotowe. Czego chcieć więcej?


składniki na 2 porcję: 1/2 dużej cukinii, 4-5 większych pieczarek, 1 duży ząbek czosnku, 1 mała cebula, 2 łyżki pokruszonego sera Lazur, 2 łyżki śmietany, 1/3 opakowania makaronu spaghetti, sól, pieprz, masło oraz oliwa do smażenia

wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona za pomocą łyżeczki. Zewnętrzną część kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na wstęgi. Pieczarki kroimy w półplasterki. Czosnek oraz cebulkę siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła z łyżką oliwy i podsmażamy czosnek oraz cebulkę. Po chwili dodajemy pieczarki i mieszamy. Kiedy lekko się podsmażą, dodajemy cukinię i smażymy przez 1-2 minuty. Następnie na patelnię dodajemy ser Lazur i podlewamy wodą - ok. 1/3 szkl. i mieszamy (najlepiej tą z gotowania makaronu). Kiedy ser się roztopi i na patelni powstanie sos, dodajemy śmietanę i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Do zawartości patelni dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Przed podaniem makaron można dodatkowo skropić oliwą z oliwek. Moim kubkom smakowym dodaje to dodatkowych doznań smakowych.

3 komentarze:

Ryż smażony z kurczakiem i jajkiem

09:00 Unknown 0 Comments

Życie w biegu nauczyło mnie czasami sięgać po szybkie, proste i zarazem smaczne przepisy, które z pewnością sprawdziłyby się również na Waszym stole. Dzisiejszą inspiracją stała się dla mnie po prostu chińska restauracja i takim sposobem powstał smażony ryż z kurczakiem oraz jajkiem.


składniki: 2 łyżki oleju sezamowego, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 1 mała posiekana cebulka, 1 starta na małych oczkach marchew, kawałek posiekanego pora, 150g piersi z kurczaka, 60g ryżu, sól, pieprz, odrobina świeżo startego imbiru, 1 łyżka sosu rybnego, sos sojowy do smaku, odrobina maggi, 1 rozmieszane jajko

wykonanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażamy czosnek, marchewkę oraz cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli na patelnię dodajemy kurczaka oraz imbir, całość oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy. Ryż po ugotowaniu odcedzamy, a następnie dodajemy do zawartości patelni. Całość doprawiamy do smaku sosem rybnym oraz sojowym (opcjonalnie można jeszcze dodać maggi). Pod koniec smażenia dodajemy posiekanego pora, a następnie wlewamy jajko powoli mieszając całość, tak aby jajko zdążyło się ściąć.

0 komentarze:

Kanapka z kurczakiem Teriyaki, czyli kanapka grzechu warta

09:00 Unknown 2 Comments

Czasami wystarczy nam do szczęścia uśmiech, czasami miły gest ale przychodzą też momenty kiedy zawodzi czekolada (naprawdę!) i z pomocą przychodzi nowy smak, który siedzi gdzieś w tyle głowy i drąży dziurę. Mi ten smak już od pewnego czasu nie dawał spokoju i powstała… kanapka grzechu warta. Ze względu na ilość i rodzaj składników chyba najlepsza będzie na solidne śniadanie. W roli głównej - kanapka z kurczakiem teriyaki. Do jej przygotowania użyłam gotowych produktów, zatem kanapkę można przyrządzić dosłownie w 5 minut.


skladniki: (na porcję) bułka przekrojona na pół, 2 łyżeczki sosu czosnkowego, 1 plasterek salami, 150g piersi z kurczaka, 2 łyżki sosu teriyaki, sól, pieprz, 1 łyżka startego sera mimolette, 2 łyżki ćwikły, 1 plaster pomidora, 1 łyżka płaska majonezu, 2 plasterki sera camembert

wykonanie: Pierś z kurczaka dokładnie mieszamy z sosem teriyaki oraz solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na suchej patelni badź na grillu. Po przełożeniu na drugą stronę, na wierzchu układamy ser i smażymy jeszcze przez chwilę aż ser się roztopi. Dolną część bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy plasterek salami i przykrywamy ciepłym mięsem z serem. Następnie wykładamy ćwikłę, pomidora, majonez oraz ser camembert i przykrywamy całość drugą częścią bułki. Kanapkę można przygrillować.

2 komentarze:

Inspiracja - Julia Child

15:14 Unknown 0 Comments

Zainspirowana filmem "Julie&Julia" pomyślałam, że dlaczego by nie spróbować pójść śladem filmowej bohaterki i czerpać wiedzy z przepisów Julii Child. Z przyjemnością oglądałam zmagania Julie, która czasami nieporadnie próbowała odwzorować przez rok ponad 500 przepisów autorstwa Julii i postanowiłam również zmierzyć się z kilkoma pozycjami z książki "Gotuj z Julią".
Liczę po cichutku, że nie polegnę i już zabieram się za wyszukiwanie przepisów, które z dumą zaprezentuję na blogu. Jeśli macie jakieś ulubione, bardzo proszę przekażcie mi je, a chętnie je wypróbuję osobiście :)

Miłego dnia!

zdj. z sieci

0 komentarze:

Czebureki, czyli wschodnie smaki

16:59 Unknown 2 Comments

Dzisiejszy wpis troszkę się opóźnił, o kilka godzin… Jednakże już nadrabiam i przedstawiam Wam przepis na czebureki, czyli wschodnie smażone pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego.
Będąc na Ukrainie miałam okazję popróbować różnych wersji, począwszy od tej tradycyjnej, przez czebureki z pieczarkami oraz szynką i serem. Każda z wersji przypadła mi do gustu, dlatego też Wy również spróbujcie, a mam nadzieję, że nie będziecie żałować!


składniki: 3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka wódki, duża szczypta soli, 1 łyżka stopionego masła lub oleju, ok. 1,5szkl. wody
280g mięsa mielonego np. wołowego lub wieprzowo-wołowego, 1 duża posiekana cebula, 1 starty ząbek czosnku, opcjonalnie odrobina majeranku, sól, pieprz
olej do smażenia, masło do smażenia

wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do miski, nakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 20 min, a najlepiej na przynajmniej 3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Mięso przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z cebulą, czosnkiem oraz przyprawami.
Schłodzone ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie koła o średnicy około 15cm.
Na połowie każdego koła, pozostawiając margines, wykładamy porcję mięsa. Opcjonalnie można również dodać odrobinę startego sera. Następnie zakrywamy farsz drugą częścią ciasta, a brzegi zlepiamy, dociskając widelcem.
Na patelni rozgrzewamy olej (co najmniej 3 centymetry ponad dno patelni) i smażymy po 2 czebureki, aż ładnie się zarumienią z każdej ze stron.
Wyśmienicie smakują z dodatkiem sosu majonezowego lub czosnkowego.

2 komentarze:

Nocna kanapka z mięsem, serem mimolette oraz jajkiem

09:00 Unknown 2 Comments

Wiem, nocne jedzenie nie jest wskazane ale jak się wraca późno do domu, wizja długiego nocnego siedzenia ściąga sen z powiek to najlepszym umilaczem będzie ta kanapka - z mięsem w sosie pomidorowym, serem mimolette, jajkiem na twardo oraz szpinakiem. Coś cudownego!


składniki: pół małej bagietki, 120g mięsa mielonego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, szczypta mielonego chili, łyżka startego sera mimolette, 5-6 listków szpinaku, 1 jajko na twardo, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka majonezu
kilka kropli oliwy, 1 łyżka posiekanej cebuli

wykonanie: Mięso mielone podsmażamy na oliwie z dodatkiem cebuli oraz soli i pieprzu. Kiedy mięso się wysmaży dodajemy koncentrat oraz chili i mieszamy.
Bagietkę przecinamy na pół, spód smarujemy musztardą, wykładamy mięso w sosie, posypujemy serem. Na wierzchu układamy jajko na twardo, smarujemy majonezem, na którym kładziemy szpinak. Przykrywamy górną częścią bułki.
Całość można przygrillować z dwóch stron.

2 komentarze:

Ravioli z ricottą, szpinakiem i żółtkiem

09:00 Unknown 1 Comments

Długi czas nosiłam się ze spróbowaniem ravioli - pieroga o włoskich korzeniach. Natchnieniem okazała się wizyta w jednej z moich ulubionych restauracji i choć miało to miejsce prawie rok temu to dopiero teraz ravioli miało okazję trafić na mój stół.
Moja propozycja to ravioli z nadzieniem ze szpinaku, czosnku, cebuli, rozmarynu oraz cudownej ricotty i żółtka. Całość przyprawiona na pikantnie, a następnie podana z dodatkiem oliwy z oliwek.
Moje kubki smakowe oceniły to danie 10/10 :)


składniki (2 porcje) ciasto: 1,5 szkl. mąki (1/2szkl. do podsypania), 1 małe jajko, szczypta soli, woda
60g ricotty, 2 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej cebuli, kilka listków szpinaku, szczypta rozmarynu, sól, pieprz do smaku, 2 małe żółtka, 1 łyżeczka masła do smażenia



wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto z dodatkiem wody. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, dzielimy je na dwie części, z których wałkujemy okrągłe placuszki (niezbyt grube), jeden z nich może być troszkę większy aby pokryć zawartość ravioli.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek oraz szpinak. Następnie zawartość patelni przekładamy do miseczki i mieszamy dokładnie z ricottą oraz przyprawami.  Nadzienie układamy na środku mniejszego placuszka, robimy w nim wgłębienie i przekładamy żółtko. Fragment ciasta wokół nadzienia lekko zwilżamy wodą, a następnie całość okrywamy drugim placuszkiem, uważając aby nie zgnieść nadzienia i nie wylać żółtka. Brzegi dokładnie sklejamy.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i przekładamy delikatnie ravioli do garnka. Gotujemy około 3-4 minut od ponownego zagotowania.

1,5 szkl. mąki 260 gram
  • Energia   892 kcal
  • Białko 26,3 g
  • Tłuszcz   3,1 g
  • Węglowodany 192,4 g
  • Błonnik   6 g
1 małe jajko  51 gram
  • Energia 71 kcal
  • Białko 6,4 g
  • Tłuszcz 4,9 g
  • Węglowodany 0,3 g
  • Błonnik 0,0 g
Szczypta soli > 1g
Woda
Ricotta 60 gram
  • Energia 77 kcal
  • Białko 5,1 g
  • Tłuszcz 6,4 g
  • Węglowodany 1,1 g
  • Błonnik   0,2 g
 2 posiekany ząbek czosnku,  10 gram
  • Energia   15 kcal
  • Białko 0,6 g
  • Tłuszcz 0,1 g
  • Węglowodany 3,3 g
  • Błonnik   0,4 g
1 łyżka posiekanej cebuli, 12 gram
  • Energia   4 kcal
  • Białko 0,2 g
  • Tłuszcz 0,0 g
  • Węglowodany 0,8 g
  • Błonnik   0,2 g
kilka liści szpinaku 12 gram
  • Energia   2 kcal
  • Białko 0,3 g
  • Tłuszcz 0,1 g
  • Węglowodany 0,4 g
  • Błonnik   0,3 g
szczypta rozmarynu
 sól
pieprz
 1 żółtko, 20 gram
  • Energia   63 kcal
  • Białko   3,1 g
  • Tłuszcz   5,6 g
  • Węglowodany 0,1 g
  • Błonnik   0,0 g
1 łyżeczka masła do smażenia,  8 gram
  • Energia   71 kcal
  • Białko 0,0 g
  • Tłuszcz 8,0 g
  • Węglowodany 0,0 g
  • Błonnik   0,0 g


Cały posiłek Porcja

  • Kalorie: 1195 kcal  597,5 kcal
  • Białko: 42 gramy  21 gram
  • Tłuszcze:   28,2 grama  14,1 gram
  • Węglowodany:  198,4 gramy  99,2 grama
  • Błonnik: 7,1 grama  3,5 grama

1 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...