Krem z żółtych pomidorów

09:03 Unknown 3 Comments

Największym szczęściem wynikającym z posiadania ogródka jest to, że zawsze można wygospodarować w nim choćby fragment gdzie możemy hodować świeże pomidory, zioła czy nawet truskawki i poziomki. W tym roku znowu zaszczycił nas urodzaj i na naszych grządkach pojawiło się mnóstwo pysznych pomidorów, w tym pełno tych żółtych i soczystych, które wykorzystaliśmy do stworzenia słoików na zimę. Jeden z takich słoików trafił do garnka i powstał pyszny krem z żółtych pomidorów! A co jeśli nie mamy takiego słoika?


składniki: ok. 1 kg żółtych pomidorów, sól, cukier, pieprz, 1 łyżka masła
składniki na pierożki: 3/4 szkl. mąki kukurydzianej, 3/4 szkl. mąki pszennej, posiekana bazylia, szczypta soli, woda
farsz: 200g ugotowanych ziemniaków, 150g twarogu, sól, pieprz, 1 mała posiekana i usmażona na maśle cebulka

wykonanie: Pomidory myjemy, dzielimy na cząstki i przekładamy do garnka z rozgrzanym masłem. Pomidory dusimy w garnku aż całkowicie się rozmiękną, po czym całość rozdrabniamy za pomocą blendera. Aby zupa była bardziej kremowa warto przetrzeć ją przez sito i ponownie przelać do garnka. Zupę doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem - powinna mieć wyraźny lekko słodkawy smak. Co prawda dużą zasługę w tym mają po prostu domowe pomidory ale myślę, że osiągnięcie podobny smak po odpowiednim dosłodzeniu.
Ciasto na pierożki wyrabiamy z podanych składników, dolewając stopniowo wodę aż ciasto będzie nadawało się do formowania małych placuszków, które z kolei wypełniamy farszem powstałym z połączenia dobrze wyrobionych ziemniaków i twarogu wraz z przyprawami i cebulką. Pierożki gotujemy wrzucając je na osoloną wodę, gotując około 2-3 minut tuż po wypłynięciu.
Krem z pomidorów podajemy z odrobiną śmietany oraz pierożkami. Opcjonalnie można dodać odrobinę oliwy z oliwek.

3 komentarze:

  1. pychota! jestem wielbicielem wszelkich kremów warzywnych :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ wspaniała konsystencja!

    OdpowiedzUsuń
  3. żółte pomidory do tej pory stosowałam do sałatek i kanapek, w postaci zupy? hmmm.... domyślam się, ze pycha :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...