Krem z pomidorów ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym
Kiedy na dworze robi się ciepło, poza mięchem z grilla, gdzieś w środku rodzi się potrzeba lżejszego jedzenia. I takim sposobem dzisiejszy obiad będzie pod hasłem kremu z pomidorów ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym - a dla tych, którym ta propozycja wydaje się "cieniutka" proponuję dorzucić grzanki z masłem czosnkowym.składniki (2 porcje): 1 puszka pomidorów (400g), 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2-3 suszone pomidory z oliwy, 2 ząbki czosnku, kilka kropel sosu Worcester, sól, pieprz, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny, 1 łyżeczka suszonego oregano
wykonanie: W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przez chwilę czosnek, po czym dodajemy suszone pomidory i jeszcze chwilkę smażymy na małym ogniu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano, sos Worcester i podgrzewamy przez 5 minut. Całość dokładnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z łyżeczką jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorkiem. Można podawać z grzankami.
Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!
OdpowiedzUsuńMoniko, jaka fajna i lekka propozycja. Pomysł z dodaniem grzanek bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń