Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków to bez wątpienia jeden z moich ulubionych dodatków do potraw. Buraczki w tej odsłonie idealnie sprawdziły się podczas jednej z moich kolacji dla znajomych, kiedy to trafiły na stół wraz z pieczonym mięsem. Dlaczego więc nie wykorzystać carpaccio z buraków podczas Świąt Bożego Narodzenia stawiając je na stole tuż obok świątecznej pieczeni?
składniki: 3 średnie ugotowane do miękkości buraki, oliwa aromatyzowana czosnkiem i chili , ocet balsamiczny do skropienia, kilka kropli soku z cytryny, pokruszony blue cheese, pokruszony ser feta, 2 posiekane ząbki czosnku
wykonanie: Ugotowane buraki obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki, układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym oraz sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym czosnkiem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aż składniki się przegryzą. Podajemy z pokruszonym serem fera oraz blue cheese.
pyszne:) kilka razy robiłam takie carpaccio, bardzo smaczne jest:)
OdpowiedzUsuńJadłam takie carpaccio w knajpie i mi bardzo smakowało :) Zastanawiam się czemu jeszcze nie przyrządziłam go w domu? ;)
OdpowiedzUsuń