Świąteczna pieczeń z polędwicy wieprzowej
Zbliżające się wielkimi krokami święta tylko upewniają mnie w tym, że czasami można zrobić odstępstwo od tradycji i podać coś co zazwyczaj na stół świąteczny nie trafiało ale jednocześnie nie rezygnując z klasycznych świątecznych inspiracji. Jedną z takich potraw, przynajmniej w moim domu, będzie pieczeń wieprzowa w cieście francuskim, która pod chrupiącą warstwą ciasta skrywa dodatkowo szpinak z odrobiną pleśniowego sera oraz boczek... :)składniki: 1 polędwica wieprzowa, kilka plasterków wędzonego boczku, ciasto francuskie, 1 posiekany ząbek czosnku, 100g pokruszonego sera pleśniowego, świeży szpinak, 50g rozpuszczonego masła, sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju
wykonanie: Polędwicę myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Następnie mięso owijamy plasterkami boczku i obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim szpinak - pozostawiając margines - pokruszony ser pleśniowy. Całość lekko skrapiamy masłem. Na przygotowanym cieście wykładamy obsmażoną polęwiczkę i zawijamy w ciasto. Tak przygotowane mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem, a powierzchnię ciasta francuskiego smarujemy cienko pozostałym masłem. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
Ależ smakowitości! :)
OdpowiedzUsuńPysznie i tak wykwintnie :)
OdpowiedzUsuń