Kotleciki nadziewane fetą z pieczarkami oraz kremowym serkiem
Zainspirowana ostatnią wizytą w restauracji greckiej "Santorini" i zarazem posiadając wołowe mięso mielone, postanowiłam przyrządzić małe kotleciki nadziewane serkiem feta z dodatkiem pieczarek oraz pysznego kremowego serka... I choć moje kotleciki są przepyszne to jednak bifteki, których zasmakowałam w Santorini ciągle chodzą mi po głowie... ;)Porcja dla dwóch osób
składniki: 600g mięsa mielonego wołowego, 6 łyżeczek pokruszonego sera feta, sól, pieprz, szałwia suszona, 1 niepełna łyżeczka oliwy z oliwek, olej do smażenia
dodatkowo: 6 pieczarek, 2 czubate łyżki pokruszonego sera feta, 1 łyżeczka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, 1 mały drobno posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanego koperku, kilka kropli oliwy z oliwek
wykonanie: Składniki na kotlety (prócz fety) dokładnie mieszamy, dzielimy na 6 części i każdą z części rozpłaszczamy. Na każdej porcji mięsa wykładamy 1 łyżeczkę sera feta, mięso zawijamy formując kulę, którą następnie spłaszczamy, tworząc płaskie kotleciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wysmażamy kotleciki, smażąc po około 4 minuty z każdej strony. Pieczarki układamy pomiędzy kotecikami i również wysmażamy z dwóch stron. W międzyczasie w miseczce łączymy 2 łyżki pokruszonego sera feta, śmietanę lub jogurt, posiekany ząbek czosnku, posiekany koperek oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Gotowe kotleciki podajemy z podduszonymi na patelni pieczarkami oraz przygotowanym kremowym serkiem.
Ale apetycznie wyglądają :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńten kremowy serek kuuuuusi :)
OdpowiedzUsuń