Tydzień kuchni francuskiej: Pierś z kurczaka w sosie estragonowym

11:05 Unknown 3 Comments

Kolejnym przepisem podczas tygodnia kuchni francuskiej jest pierś z kurczaka w sosie estragonowym. Bez wątpienia ujmie za serce tych wszystkich, którzy przepadają za soczystą piersią z kurczaka z dodatkiem ziołowego sosu, o lekkiej winnej nucie smakowej.

Danie wyjątkowo proste, nie wymagające szczególnie wiele czasu i przede wszystkim - smaczne :)
Osobiście powtórzyłam ten przepis dwukrotnie w ciągu jednego tygodnia, a smak chodzi za mną cały czas... :)


składniki: podwójna pierś z kurczaka - rozcięta na dwie części, masło klarowane do smażenia, sól, pieprz biały mielony, dobra łyżka suszonego estragonu, 50ml białego wina, 1 łyżka octu winnego, 100ml bulionu drobiowego, 50 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka mąki+30ml wody
do podania: ziemniaki gotowane, tłuczone

wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na patelni rozgrzewamy masło i wysmażamy na rumiano z dwóch stron, wcześniej oprószone solą oraz pieprzem, piersi z kurczaka. Piersi przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15-17 minut. Po tym czasie, upieczone piersi, wyjmujemy z naczynia i owijamy szczelnie folią aluminiową. Sos powstały z pieczenia mięsa przelewamy do garnuszka, dodajemy ocet winny oraz białe wino i zagotowujemy - pozwalamy aż część płynu odparuje. Następnie dodajemy bulion wraz z estragonem i gotujemy przez chwilę. W międzyczasie mieszamy mąkę z wodą i dodajemy do zawartości garnuszka, mieszamy. Pod koniec dodajemy śmietanę kremówkę, zagotowujemy i ewentualne doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Piersi odwijamy z folii (sos dodajemy do sosu śmietanowego w garnuszku), kroimy i układamy na tłuczonych ziemniakach. Całość polewamy sosem.

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...