Tydzień kuchni francuskiej: Zupa porowa

09:30 Unknown 4 Comments

Francuska zupa z porów wśród swoich składników powinna zawierać ziemniaki, ponadto powinna być zmiksowana na krem. Jednakże moja zupa porowa znacznie się od kremu różni - charakteryzuje się wyraźnymi fragmentami porów, marchewki i zawiera w sobie coś bez czego zupa francuska nie powinna się obejść - białe wino.

I co ważniejsze - zupa porowa powstaje w zaledwie chwilę, a kto raz jej spróbuje, na pewno sięgnie po nią jeszcze nie raz ;)


składniki: 2 większe pory, marchewka, 1 i 1/2l bulionu, 80-100ml śmietanki 30%, 1 mała cebulka, 50ml białego wina, oliwa, 1 łyżka masła,  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta cukru, pieprz cayenne, grzanki do podania

wykonanie: Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści, odcinamy najciemniejsze części, pozostawiając białą i jasnozieloną. Następnie rozcinamy pory wzdłuż, po czym kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pory. Podsmażamy je przez chwilę aż się lekko zarumienią - wydobywa się z nich wówczas pyszny, lekko orzechowy posmak. Następnie dodajemy masło oraz posiekaną drobno cebulkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Wlewamy wino, lekko mieszamy i czekamy aż alkohol odparuje, po czym dodajemy bulion i gotujemy przez 15-20 minut. Pod koniec dodajemy śmietankę oraz doprawiamy do smaku przyprawami. Gotową zupę przelewamy do talerzy i podajemy z grzankami - najlepiej czosnkowymi.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę porową! Twoja wygląda bardzo apetycznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa bombastyczna! :) Jedynie smażenia na oliwie nie uznaję, uważam (zresztą to potwierdzone), że do smażenia najlepiej nadaje się olej rzepakowy, o wyższej temperaturze dymienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie, chętnie bym zjadła taką zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No jestem zauroczona tą zupą, nie jadłam nie zmiksowanej, na pewno spróbuję!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...