Tydzień kuchni francuskiej: Zupa porowa
Francuska zupa z porów wśród swoich składników powinna zawierać ziemniaki, ponadto powinna być zmiksowana na krem. Jednakże moja zupa porowa znacznie się od kremu różni - charakteryzuje się wyraźnymi fragmentami porów, marchewki i zawiera w sobie coś bez czego zupa francuska nie powinna się obejść - białe wino.I co ważniejsze - zupa porowa powstaje w zaledwie chwilę, a kto raz jej spróbuje, na pewno sięgnie po nią jeszcze nie raz ;)
składniki: 2 większe pory, marchewka, 1 i 1/2l bulionu, 80-100ml śmietanki 30%, 1 mała cebulka, 50ml białego wina, oliwa, 1 łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta cukru, pieprz cayenne, grzanki do podania
wykonanie: Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści, odcinamy najciemniejsze części, pozostawiając białą i jasnozieloną. Następnie rozcinamy pory wzdłuż, po czym kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pory. Podsmażamy je przez chwilę aż się lekko zarumienią - wydobywa się z nich wówczas pyszny, lekko orzechowy posmak. Następnie dodajemy masło oraz posiekaną drobno cebulkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Wlewamy wino, lekko mieszamy i czekamy aż alkohol odparuje, po czym dodajemy bulion i gotujemy przez 15-20 minut. Pod koniec dodajemy śmietankę oraz doprawiamy do smaku przyprawami. Gotową zupę przelewamy do talerzy i podajemy z grzankami - najlepiej czosnkowymi.
Uwielbiam zupę porową! Twoja wygląda bardzo apetycznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZupa bombastyczna! :) Jedynie smażenia na oliwie nie uznaję, uważam (zresztą to potwierdzone), że do smażenia najlepiej nadaje się olej rzepakowy, o wyższej temperaturze dymienia.
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, chętnie bym zjadła taką zupę:)
OdpowiedzUsuńNo jestem zauroczona tą zupą, nie jadłam nie zmiksowanej, na pewno spróbuję!!!
OdpowiedzUsuń