Królewskie purée ziemniaczane - jak pianka!
Kiedy nie mam ochoty na zwykłe gotowane ziemniaki jako dodatek do obiadu, sięgam wtedy po puree ziemniaczane. Jednakże tym razem nie będzie ono zwyczajne lecz w wersji królewskiej! Delikatne i puszyste jak pianka o lekko wyczuwalnym aromatycznym smaku gałki muszkatołowej, czyli tak jak lubię najbardziej :)Składniki: 500g ziemniaków, sól do gotowania; dodatki do puree: 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka śmietany, 1 czubata łyżka masła, 1 roztrzepane jajko, szczypta pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej, masło do wysmarowania formy
Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolone wodzie do miękkości. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki, dodajemy majonez, śmietanę, masło oraz przyprawy. Dokładnie całość rozbijamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, a pod koniec dodajemy roztrzepane jajko, szybko mieszając z ciepłymi ziemniakami. Formę smarujemy masłem, przekładamy ziemniaki i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odkrywamy formę i pieczemy przez 10 minut bez przykrycia aż puree się lekko zrumieni. Puree idealnie smakuje jako dodatek do mięs.
0 komentarze: