Pikantne skrzydełka z Tabasco
Dla tych, którzy nie mogą żyć bez ostrego jedzenia polecam dzisiaj pikantne skrzydełka z Tabasco - ilość użytego sosu zależy od własnych preferencji. Osobiście dodaję około 1- 1,5 łyżeczki sosu ale jak wiadomo, niektórzy granicę "bólu" mają znacznie dalej niż, ja także śmiało można dodać więcej.Skrzydełka warto podać z delikatnym sosem blue cheese, który z pewnością złagodzi uczucie pieczenia bądź dla podkreślenia ostrości ze słodkim sosem chili.
składniki: 500g skrzydełek z kurczaka
na marynatę: 3 łyżki słodkiego sosu chili, 1-1,5 łyżeczki sosu Tabasco, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki mielonej, 2 łyżki roztopionego masła
opcjonalnie do podania: łodygi selera, marchew w słupkach
wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy. Skrzydełka myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na części - w miejscach gdzie skrzydełka się składają - odcinamy część "bezmięsną", a pozostałe dwa kawałeczki przekładamy do marynaty. Podobnie z pozostałymi kawałkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika. Skrzydełka podajemy z sosem blue cheese lub słodkim chili oraz z łodygami selera i słupkami marchewki.
0 komentarze: