Spaghetti aglio e burro
Podczas robienia świątecznych porządków okazało się, że kuchnia jest pełna ale składników do pieczenia ciast. Nic konkretnego nie było na obiad. Takim sposobem powstało spaghetti aglio e burro. Nawet tata, podczas mojej chwili nieuwagi, skusił się na podjadanie makaronu z mojego talerza!składniki: (1 porcja) porcja makaronu spaghetti wg uznania, sól, 1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku, 1 duża łyżka dobrego masła, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, tymianek i sok z cytryny do smaku, polecam starty parmezan do posypania
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do wody płaską łyżkę soli i łyżkę oleju. Na patelni lekko rozgrzewamy masło i dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy szczyptą soli. Kiedy czosnek się lekko podsmaży dodajemy śmietanę i doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, tymiankiem i solą do smaku. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy dokładnie z sosem.
Całość przekładamy do talerza i posypujemy parmezanem.
0 komentarze: