Świąteczne pierniczki

14:11 Monika Chrzanowska 0 Comments

Po długiej nieobecności postanowiłam przynajmniej wbić się w świąteczny nastrój i przy okazji pieczenia piernika, którego zdjęcia niedługo również zagoszczą na blogu (właśnie stygnie, a czeka go jeszcze przekładania powidłami), zrobiłam kilka kruchych świątecznych pierników.




składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki, 1/3 szkl. miodu, 2 duże łyżki miękkiego masła, 1/4 szkl. cukru pudru, 1 jajo, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki przyprawy do piernika z kakao, ewentualnie należy dołożyć łyżeczkę kakao





wykonanie: Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy miód, masło oraz jajo i zagniatamy ciasto (w trakcie może okazać się, że należy dodać troszkę więcej mąki). Warto ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut, wtedy nie będzie się tak mocno kleić. Na stolnicy, podsypując mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i wycinamy pierniczki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia na blasze i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika. Po ostudzeniu możemy pierniczki posmarować czekoladą i dodatkowo ozdobić lukrem.




lukier: 1/2 szkl. cukru pudru, 1-2 łyżki ciepłej wody, opcjonalnie barwnik spożywczy






Składniki dokładnie mieszamy. Lukier można nakładać na przykład wykałaczką.



0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...