Krokiety
Nie przepadam za wyrzucaniem i marnowaniem jedzenia. W związku z tym postanowiłam wykorzystać pozostałe mięso wołowe z wywaru i zrobiłam krokiety.
składniki: farsz: 2 większe,. ugotowane kawałki mięsa wołowego (u mnie z zupy), 1/2 dużej papryki albo po połowie małej zielonej i czerwonej, 1 mała cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, starty żółty ser
ciasto naleśnikowe: 300g mąki, 1/2l mleka, 2 jaja, szczypta soli, opcjonalnie łyżka oleju
olej do smażenia, bułka tarta
Na gotowych naleśnikach, na samym środku rozsmarowujemy po ok. 1 czubatej łyżce farszu, a następnie posypujemy startym serem. Składamy, a następnie maczamy w pozostałym cieście i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju aż krokiety będą rumiane. Przed podaniem, zdejmując z patelni, wykładamy krokiety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu.
u krokiety nigdy nie powstają z własnej inicjatywy tylko właśnie przy okazji - zawsze smażę kopę naleśników, której nawet ja, naleśnikożerca, nie umiem przejeść ;)
OdpowiedzUsuńDobrze widzieć, że niemarnowanie jedzenia to nie tylko moja obsesja.