Jabłkowe muffiny pod kruszonką
"Nie mam już siły! Ale muffiny jeszcze upiekę...", czyli myśl przewodnia jabłkowo- cynamonowych muffinek pod kruszonką.składniki: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 jaja, 120g cukru (u mnie brązowy), 1/2 szkl. oleju, 210g jogurtu naturalnego (np. Activa z nutą słodyczy), obrane i pokrojone w ósemki jabłko
kruszonka: (duża porcja): 200g masła, 100g mąki, 100g cukru
wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mieszamy. Do masy jajecznej (ostudzonej) dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Masę wlewamy do miski z mąką i całość dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę mieszamy. Do wyłożonej formy papilotkami nakładamy ciasto i w każdą muffinkę wkładamy kawałek jabłka, jeżeli dobrze się nie wciśnie można nałożyć na wierzch jeszcze odrobinę ciasta. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 189-190 stopni około 15-20 minut.
0 komentarze: