Pikantne papryczki nadziewane serem
Uważam, że jednym z najlepszych dodatków do kanapki są pikantne papryczki nadziewane serem. W końcu wydobywanie głębi smaku jest czymś najprzyjemniejszym podczas jedzenia, a tu głębia smaku przychodzi zawsze!składniki: około10 ostrych papryczek, 300g serka śmietankowego, oregano, bazylia, 2-3 obrane ząbki czosnku, około 450ml oleju (u mnie rzepakowy) lub oliwy, 2-3 łyżki octu (np. jabłkowy)
wykonanie: Papryczki odcinamy u góry i dokładnie usuwamy nasiona. Umyte papryczki przekładamy do garnka z wodą i octem i od chwili zagotowania, gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy. W misce mieszamy serek śmietankowy z ziołami, a następnie napełniamy nim ostudzone papryczki. Przygotowany słoik wyparzamy. W rondlu podgrzewamy olej i zalewamy nim ułożone w słoiku papryczki. Do słoika dokładamy ząbki czosnku. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na kilka dni.
Właśnie kupiłam kilogram papryczek chilli i szukam przepisów na nadziewane. Wypróbuję Twój :)
OdpowiedzUsuńMogę śmiało polecić, bo to moja ulubiona przystawka. Zawsze się sprawdza na moim stole :)
UsuńW tamtym roku popełniłam błąd w robieniu takich, bo zalałam gorącym olejem, ale teraz coś czuję, że mi się udało. Na razie papryczki stoją sobie w słoiczkach i odpoczywają :D
UsuńŚwietne! Muszę takie zrobić, mój Mąż je uwielbia!
OdpowiedzUsuńa czy one moga dłuzej stac jak miesiąc
OdpowiedzUsuńU mnie niestety nie stały dłużej niż 2 tygodnie, także ciężko jest mi powiedzieć. Jednakże kiedyś na forum znalazłam informację, że jeżeli zalane są gorącą oliwą i przechowywane w chłodnym miejscu to mogą spokojnie przestać nawet przez zimę - ile w tym prawdy to nie mam pojęcia :)
UsuńOpowiem Wam anegdotkę ;-) Zrobiłam takie papryczki i miałam nadzieję, że postoją przez zimę. Zjedliśmy wszystko ekspresowo, takie było dobre, ale w spiżarni został jeden zapomniany słoik. Po kilku miesiącach przyjechała do mnie koleżanka. W podziękowaniu za gościnę, chciała nam ugotowac obiad - i znalazła owy słoik. Przychodzę po pracy do domu, a ta od progu woła: - słuchaj, jakie pyszne zrobiłaś te papryczki w oleju z SERKIEM PLEŚNIOWYM....
UsuńSkończyło się bez zatruc pokarmowych, ale ubaw mieliśmy niezły ;-)