Dżem z rabarbaru i jabłek
Lato skończyło się, jednak można powiedzieć, że wcale go nie było. Postanowiłam więc zamknąć choć odrobinę lata w słoiku i zrobiłam dżem z rabarbaru i jabłek.
składniki: 1/2kg rabarbaru, 1/2 kg jabłek, ok. 1/2-3/4 szkl. cukru, odrobina soku z cytryny
wykonanie: Rabarbar myjemy oraz obieramy z twardych włókien, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Jabłka obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze części. Dodajemy do rabarbaru. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny (z ok. 1/4 cytryny) i zasypujemy cukrem. Wysmażamy na małym ogniu przez kilka godzin aż masa zrobi się jednolita i gęsta. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu! Dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Można odwrócić do góry dnem.
0 komentarze: