Zimne nóżki
Być może nazwa nie kojarzy się najlepiej z pogodą, która jest za oknem, bo raczej oczekiwałoby się czegoś ciepłego. Jednak zimne nóżki są dobre na każdą pogodę.składniki: (na 3-4 małe miseczki) 1 duża golonka, 1 duża marchew, pietruszka, seler, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, sól, pieprz, natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, żelatyna
wykonanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy, warzywa obieramy i przekładamy do garnka. Całość zalewamy do pełna wodą i dosalamy łyżką soli. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny, dokładamy ziele i liść laurowy, gotujemy do miękkości aż golonka będzie się rozpadać. Należy pamiętać o uzupełnianiu na bieżąco bulionu wodą, który będzie się wygotowywać. Ugotowane mięso i warzywa dzielimy na mniejsze kawałki. Można również pokroić skórkę golonki jeżeli była wcześniej dobrze oczyszczona. W przelanym przez sito bulionie rozpuszczamy żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mi wyszło 850ml bulionu i zgodnie z żelatyną, której użyłam, rozpuściłam 2 łyżki. Do rozdrobnionego mięsa i warzyw dodajemy posiekany lub starty na tarce o małych oczkach czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do małych miseczek przekładamy mięso i zalewamy bulionem. Chłodzimy w lodówce aż nóżki stężeją.
0 komentarze: