Mule w białym winie
Nie zawsze kolacja musi być nudna. Czasami wystarczy zajrzeć w sklepie na dział rybny i dojrzeć coś godnego uwagi. Tym razem były to świeże mule.składniki: 700g świeżych muli, 3 posiekane ząbki czosnku, 1 posiekana cebula, posiekana garść natki pietruszki (łyżkę odkładamy na później), 250ml białego wina, 2 łyżki klarowanego masła
wykonanie: Mule przekładamy do naczynia z wodą i dokładnie oczyszczamy. Otwarte mule wyrzucamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek i większą część natki pietruszki. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy wino, a następnie mule. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy całość. co jakiś czas potrząsając, przez 2-3 minutki aż wszystkie muszle się otworzą. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym.
0 komentarze: