Doskonała pomidorowa
Chyba nie ma osoby, która by się nie zgodziła z tym, że najlepsza pomidorowa powstaje tylko ze świeżych pomidorów!składniki: włoszczyzna, 2 średnie szponderki, cebula, śmietana 18-22%, sól, pieprz, lubczyk, 5-6 mięsistych pomidorów (najlepiej malinowych), 1 łyżka masła, ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie cukier i kwasek cytrynowy do smaku
wykonanie: Włoszczyznę obieramy i wraz ze szponderkami i cebulą wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy. Kiedy bulion się zgotuje, ściągamy szumowiny i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pomidory kroimy na 4 i przekładamy do rozgrzanego rondelka (wcześniej rozpuszczamy w nim masło) i rozgotowujemy pomidory. Kiedy bulion będzie już gotowy przecieramy do niego, przez sito, rozgotowane pomidory. Gotujemy jeszcze chwilkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem oraz opcjonalnie cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. Nie wymaga wcześniejszego zaprawiania mąką.
0 komentarze: