Śniadaniowe muffiny z wędzonym boczkiem i tofu
Kupiłam sobie dzisiaj nową książkę Nigelli Lawson zatytułowaną: "Jak być domową boginią" i mimo marnego dzisiaj apetytu, patrząc na jedną z tart zawartych na stronach książki, zainspirowałam się do stworzenia szybkich śniadaniowych muffinek z wędzonym boczkiem i tofu.składniki: 170g mąki pszennej, 120g jogurtu naturalnego, 1/2 szkl. oleju, 1 duże jajo, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 czubata łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 200g wędzonego pokrojonego w wąskie paski boczku, 180g pokrojonego w kostkę tofu, 1 mała lub 1/2 dużej cebuli posiekanej drobno
wykonanie: Na rozgrzanej suchej patelni dokładnie podsmażamy boczek, a następnie dokładamy do niego cebulkę i również podsmażamy.
Po zdjęciu składników z patelni przekładamy na nią pokrojone tofu i smażymy przez chwilę.
W misce dokładnie roztrzepujemy jajo z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem oraz olejem. Dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną i mieszamy aż składniki się połączą. Do ciasta dokładamy podsmażony wcześniej boczek z cebulką oraz tofu.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy do nich ciasto:
Piekarnik rozgrzewamy do około 190 stopni i wstawiamy muffiny na około 15 minut (przez pierwsze 5 minut można ustawić pieczenie wyłącznie na spód).
0 komentarze: