Naleśniki kukurydziane
Odchodzę powoli od używania mąki pszennej, mąka kukurydziana wypiera ją na każdym kroku. Przyszedł więc czas na zrobienie jednej z moich ulubionych potraw, czyli... naleśników. Zapraszam również do przepisu na tortille z naleśnikami kukurydzianymi na moim drugim blogu w wersji light maxymoniumlight.blogspot.com (odnośnik do przepisu z tortillami).składniki: (4 porcje)1 szkl. odtłuszczonego mleka, 55 g mąki kukurydzianej, 1 jajo, szczypta soli
oliwa do smażenia
wykonanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozsmarowujemy pędzlem kuchennym oliwę i smażymy naleśniki.
Wyglądają fajnie, ale czy nie pękają przy zwijaniu?
OdpowiedzUsuńPodczas zwijania tortilli nie popękały, chociaż mocno napchałam je nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńdobre i dietetyczne ! polecam dla osób na diecie dukana :) ale czasami można pozwolić sobie na trochę więcej kalorii i posmarować dżemem np brzoskwiniowym z pińczowa :)
OdpowiedzUsuńMam mąkę kukurydzianą i dziś je przygotuję :)
OdpowiedzUsuń