Lekka kapusta na pomidorowo
Ostatnio kupiłam pół główki kapusty z myślą o zrobieniu szybkiej surówki, jednak plany się zmieniły. Po zakupieniu połowy fileta z udźca z indyka przyszła mi na myśl kapusta na pomidorowo. Idealna w połączeniu z małymi ziemniaczkami. W wersji bardziej wyrazistej zamiast mięsa z indyka można wywar ugotować na żeberkach, a podczas smażenia zasmażki zamiast oliwy użyć świeżego boczku i dodać skwarki do kapusty.składniki: 1/2 główki kapusty, pół fileta z udźca z indyka , włoszczyzna (marchew, pietruszka, por), 1 cebula, mąka kukurydziana, 1 łyżeczka oliwy, 80g koncentratu pomidorowego (lub 4-5 świeżych przetartych przez sito pomidorów), ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, 1 łyżeczka fruktozy/cukru, kwasek cytrynowy, opcjonalnie sos worcester do smaku, posiekany koperek/szczypiorek
wykonanie: Mięso, włoszczyznę i łyżeczkę soli zalewamy ok. 1l wody i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.Gotujemy aż mięso zmięknie, następnie bulion przecedzamy. W międzyczasie szatkujemy kapustę, którą później dodajemy do czystego bulionu oraz kroimy marchew, pietruszkę i rozdrabniamy mięso.
Kiedy kapusta zmięknie dodajemy marchew, pietruszkę i mięso. Dusimy pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę, oprószamy lekko mąką kukurydzianą i zalewamy 1/2 szkl. wody, mieszamy, a następnie dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i fruktozą/cukrem do smaku. Opcjonalnie można dodać sos worcester. Pod koniec dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek.
0 komentarze: