Faszerowane papryki
Jak zwykle po wizycie u rodziny, wracam z nowymi pomysłami na przepisy. Tym razem nie było inaczej i zainspirowana obiadem u cioci postanowiłam zrobić swoje faszerowane papryki.składniki: 3 kolorowe papryki, 300g mięsa mielonego (np. wieprzowego), 6 większych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 starty ząbek czosnku, 1/2 posiekanej cebuli, 1 jajo, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 2 łyżki posiekanego koperku,1 łyżeczka masła klarowanego
wykonanie: Torebkę ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojone dowolnie pieczarki. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i dokładnie wysmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy ryż oraz jajo, starty czosnek oraz koperek, dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy wierzch, którym następnie będziemy przykrywać papryki.
Oczyszczamy papryki z gniazd nasiennych za pomocą małego nożyka i płuczemy pod wodą. Papryki napełniamy przygotowanym wcześniej farszem i przykrywamy wierzchnią częścią.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-45 minut.
Upieczone papryki delikatnie przekładamy na talerze, podważając je na przykład szpachelką (papryki będą miękkie i mogą się rozwalić podczas przekładania).
0 komentarze: