Zapiekany bakłażan na koperkowym ryżu
Od chwili przyrządzenia domowej moussaki coraz bardziej lubię bakłażany. Ostatnio kupiłam je również z myślą o moussace ale pomyślałam, że w sumie mogłabym przyrządzić coś zupełnie innego. I choć nie odeszłam od zapiekania bakłażana to postanowiłam podać go w nowej innej odsłonie.składniki: 1 średni bakłażan, 250g mięsa mielonego z indyka, 1 duża pieczarka, 1 pomidor śliwkowy, torebka ryżu, posiekany koperek, 1 szalotka, masło, sól, pieprz, papryka ostra mielona, tarty twardy ser, opcjonalnie jogurt naturalny
wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Bakłażan kroimy wzdłuż dłuższej strony. Osalamy z każdej strony i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie bakłażan obmywamy pod wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Pokrojone bakłażany grillujemy lub opiekamy za pomocą opiekacza. Pieczarkę kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżeczce masła ze szczyptą soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni. Na patelni rozgrzewamy następną łyżeczkę masła i podsmażamy mięso mielone z dodatkiem soli, pieprzu i papryki. Pod koniec smażenia dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i pieczarki. Trzymamy jeszcze przez chwilę na palniku i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Na dnie wykładamy opieczone bakłażany. Za pomocą łyżki na każdy plasterek bakłażana wykładamy porcję mięsa i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy ugotowany ryż i koperek i chwilę smażymy. Na talerzu wykładamy porcję ryżu i na wierzchu wykładamy zapieczone bakłażany. Lekko skrapiamy jogurtem naturalnym.
Znakomity i pięknie ujęty bakłażan mój ukochany!
OdpowiedzUsuńPowinnam chyba zmienić tytuł na bakłażanove love :)
UsuńMoussaka jest zdecydowanie bardziej tłusta, to danie to dla mnie bomba. Witam w akcji psiankowatej.
OdpowiedzUsuńładna ta nowa odsłona :))
OdpowiedzUsuńApetycznie ;).
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemne danie ; ) I koperkowy ryż- to musi być pyszne : ) Wyobrażam sobie koperkowy ryż do grillowanego łososia: )
OdpowiedzUsuńślinka mi cieknie na widok Twoich bakłażanów ;) mniam, mniam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)