Apple pie
Apple pie, czyli lekarstwo na chłód i zwalające mnie z nóg przeziębienie... Tuż po 21 wystawiłam z piekarnika cudownie pachnące ciasto i wykroiłam kawałek aby zjeść go do kubka pełnego gorącego fervexu. Po prostu nie wytrzymałam myśli, że miałabym czekać na moje apple pie aż do rana!Dzięki uprzejmości marki Kamis, która wśród swoich produktów przesłała mi korę cynamonu, powstało moje ulubione ciasto na kruchym cieście wypełnione jabłkami i migdałami z nutą cynamonową! Zapach roznosił się po całym mieszkaniu!
składniki: ciasto: 1 i 1/4 szkl. mąki, około 80g margaryny, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, 4 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajo
5-6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę, 2 łyżki miodu, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki płatków migdałów, kora cynamonu Kamis
wykonanie: Mąkę, cukier wanilinowy,cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy w misce. Następnie dodajemy posiekaną margarynę i całość dokładnie ucieramy. Jajko rozmącamy i dodajemy do suchych składników i zagniatamy na ciasto. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Jabłka wrzucamy do teflonowego garnka i prażymy na małym ogniu. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy miód i mieszamy. Następnie na tarce gwiazdkowej ścieramy trochę kory cynamonu wprost do jabłek i mieszamy. Po chwili dodajemy 2 łyżki migdałów, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Nie można jednak pozwolić na to aby jabłka zupełnie się rozpadły. Formę na ciasto lekko smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Lekko nakłuwamy je widelcem i wykładamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy ciasto do piekarnika na 35-40 minut.
Pychota!!!!!!! Aż trudno oderwać wzrok :)
OdpowiedzUsuńApple pie, szarlotki i inne ciasta z owocami to moje osobiste remedium na wszelkie zło :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, nie dziwie się, że nie wytrzymałaś z degustacją do rana :)
Ciasta z jabłkami kojarzą mi się z późnym latem. Idealny sposób na poprawę humoru w szary deszczowy dzień;)
OdpowiedzUsuńMniam, kocham szarlotki:)
OdpowiedzUsuń