Pudding z pączków
Mam wrażenie, że pieczenie pączków na tydzień przed tłustym czwartkiem powoduje, że po jakiś czasie po prostu się ich odechciewa... Żeby były nie wiem jak wspaniałe, puszyste... I tak z każdym dniem tracą na swojej pulchności. Jest jednak sposób aby nasze pączki dostały drugie życie - wystarczy zrobić z nich pudding! W końcu niewiele trzeba dołożyć aby nabrały nowego smaku jeżeli same już są w środku nadziane marmoladą. Moja propozycja to pudding z pączków z kawałkami gorzkiej czekolady, posypany cynamonem.składniki: 3-4 pączki (zależy od wielkości formy), 300ml mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 jajka, kilka kostek gorzkiej czekolady
wykonanie: Pączki kroimy w grubsze "kromki" i układamy ściśle w formie. Kostki czekolady rozdrabniamy siekając je nożem i posypujemy nimi pączki. W naczyniu mieszamy mleko z jajkami, miodem oraz cukrem waniliowym. Powstałą masą zalewamy pączki po czym mocniej je dociskamy i pozostawiamy na kilka minut aż płyn się wchłonie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pudding posypujemy cukrem oraz cynamonem i wstawiamy formę na 25 do pieczenia. Podawać ciepłe.
ale pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńgenialne! ;) już nigdy nie wyrzucę starego pączką:)
OdpowiedzUsuń