Pieczeń z pieczarkami

15:38 Monika Chrzanowska 0 Comments

Ostatnio zajrzałam wieczorem do lodówki i zdałam sobie sprawę z tego, że oprócz światła jest tam tylko ser żółty, troszkę pieczarek i mięso mielone z indyka. W związku z tym postanowiłam, że upiekę sobie do kanapek pieczeń z pieczarkami. 



składniki: 1/2kg mięsa mielonego z indyka, około 6-8 pieczarek, 1 duże jajo, czerstwa kajzerka i około 2-3 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, aluminiowa foremka, odrobina masła do podsmażenia pieczarek

wykonanie: Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie aby rozmiękła. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła, pozostawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajo, dodajemy sól i pieprz. Kajzerkę dokładnie odsączamy z wody i dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą bułkę warto dodawać stopniowo aby nie przesadzić z jej ilością). Do wyrobionej dokładnie masy dodajemy pieczarki i ponownie mieszamy. Gotową masę mięsną przekładamy do foremki. Na wierzchu można położyć plaster boczku bądź przykryć folią aluminiową na pierwsze pół godziny pieczenia. 
Piekarnik rozgrzewamy do temp. około 170-180 stopni C. Pieczeń pieczemy około 1 h 15 min. W trakcie można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...