Pizza "Królewska uczta"

00:01 Monika Chrzanowska 11 Comments

Choć nie udało mi się do końca uzupełnić zaginionych zdjęć w przepisach to nadal z tym walczę i podejrzewam, że po prostu skończy się na tym, że tuż po świętach przepisy, w których brak zdjęć, będą odnawiane... Być może okaże się, że wpisy zostaną opatrzone dodatkowymi adnotacjami - w końcu zawsze mogą wpaść do głowy jakieś nowe pomysły.
Nie wiem czy wszyscy pamiętają albo kojarzą ale co jakiś czas w Pizzy Hut pojawia się pizza z kremowym serkiem lub mozarellą zatopionymi w takich rożkach z ciasta... Oczywiście nie byłabym sobą gdybym i ja nie wykorzystała tego patentu w swojej kuchni! Ograniczyłam się jednak wyłącznie do kremowego serka, który rozsmarowywany na gorącej pizzy po prostu zwala z nóg :)
Zdjęcia (jak to czasem u mnie bywa) wykonane na szybko telefonem. W końcu nie zawsze muszę mieć w pogotowiu aparat :)


składniki: ciasto: około 2-3 szklanek mąki (wszystko wychodzi podczas wyrabiania ciasta), dobra szczypta soli, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1/3 szkl. oleju i odrobina do wysmarowania ciasta, 1/2 szkl. ciepłej wody
sos pomidorowy: 1/2 puszki pomidorów krojonych, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, 1 płaska łyżeczka oliwy
dodatki: 1/2 piersi z kurczaka, 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę, 5 pieczarek, plasterki salami (u mnie 9), serek kremowy do smarowania, 1/2 szkl. startego sera żółtego, 1/2 opakowania startego sera mozarella, sól, pieprz, łyżeczka masła


wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w grubsze talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i wysmażamy pierś z kurczaka z pieczarkami oraz papryką z dodatkiem soli oraz pieprzu.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy z solą. W kubku rozcieramy drożdże z cukrem aż zmienią konsystencję na płynną. Dodajemy ciepłą wodę, mieszamy i dodajemy do miski z mąką. Dodajemy również olej i całość wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić do  rąk (w tym celu możemy sięgnąć po zwyżkę mąki). Zagniecione ciasto formujemy w kulę i obtaczamy lekko w oleju. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut (więcej nie potrzeba), a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i przygotowujemy sos: W małym garnuszku rozgrzewamy oliwę i przekładamy pomidory. Wysmażamy je często mieszając aby nie przywarły. Pod koniec, kiedy pomidory stracą większość wody i prawie całkowicie się rozlecą, dodajemy bazylię oraz sól i pieprz. Jeżeli ciasto jest słabo otłuszczone to lekko smarujemy olejem blaszkę do pizzy. Ciasto rozciągamy w blaszce, smarujemy sosem pomidorowym, a następnie - dla ułatwienia- za pomocą nożyka do pizzy lekko dzielimy pizzę na 8 części. W szerszej części trójkątów wykładamy po łyżeczce kremowego serka lekko naciągając na niego ciasto, a końce szerszej części składając delikatnie w stronę środka pizzy - tak aby w dalszych krokach uzyskać nieregularny kształt z wystającymi końcami z serkiem. Następnie na wysmarowane ciasto sosem wykładamy starty żółty ser, na którym układamy zawartość patelni. Całość posypujemy startą mozarellą i układamy salami. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 7 minut (w międzyczasie należy zaglądać do pizzy gdyby okazało się, że czas pieczenia trzeba skrócić lub wydłużyć - ciasto na brzegach powinno być wyrośnięte a ser na pizzy ładnie zapieczony).

11 komentarzy:

  1. jadłam tą pizzę i jest boska:) kurcze czemu sama wcześniej nie wpadłam by wykorzystać to w domu!:P dzięki za podpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie te proste znane nam pomysły nie zawsze wpadają do głowy również w domu :) ale ta pizza... Mmmm po prostu cudowna :)

      Usuń
  2. Jaka apetyczna, wygląda jak z pizzy hut :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo się cieszę! :) Osiągnęłam zamierzony cel :)

      Usuń
  3. Wow! Jak z najlepszej restauracji!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaki ten serek kremowy?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...