Lekka zupka ryżowa z pulpecikami

16:01 Monika Chrzanowska 3 Comments

Z racji mojej diety w moim domu zaczyna dziać się rewolucja jedzeniowa. Ponadto wszyscy domownicy, prócz mnie, już się pochorowali i dogorywają w łóżku to mi przypadło dokarmianie towarzystwa. Jednak jak ja, tak i oni zaczęli jeść przez to wszystko lżej. Dlatego też w dniu dzisiejszym na stół trafiła lekka zupa ryżowa z pulpecikami. Okazało się, że wyszła wyśmienicie!

Zupa na 3 małe porcje. No może 4 :)


składniki (na garnuszek 1.5l): około 1 szkl. włoszczyzny krojonej w paski, 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę, 50g ryżu, 1 mała kosteczka rosołowa, 100g piersi z kurczaka, garstka kapusty włoskiej, 1/2 pomidora bez skóry pokrojonego w kostkę, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz, koperek, trochę mąki


wykonanie: Do garnuszka przekładamy włoszczyznę i zalewamy wodą prawie do pełna, dodajemy małą łyżeczkę soli i wstawiamy do gotowania. W międzyczasie dodajemy kostkę rosołową, pokrojonego ziemniaka i wsypujemy ryż. Podczas gotowania przygotowujemy pulpeciki: pierś z kurczaka rozdrabniamy za pomocą blendera z odrobiną koperku, soli oraz pieprzu, wyrabiamy małe kuleczki i obtaczamy lekko w mące. Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień i dodajemy do zupy pulpeciki, a po chwili kapustę. W trakcie gotowania dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę . Kiedy ryż i ziemniaki będą już miękkie, dodajemy śmietanę i koperek i przyprawiamy na pikantnie. Podajemy w małych bulionetkach.

3 komentarze:

  1. Zupka wygląda smakowicie, aż mam ochotę ją sobie niedługo przyrządzić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę jest smaczna :) Więc myślę, że warto ją wypróbować :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...