Ciasto marchewkowo śliwkowe przekładane kremem z białej czekolady

11:39 Monika Chrzanowska 4 Comments

Wychodzę z założenia, że święta nie tylko nie muszą ale i nie powinny pachnieć wyłącznie piernikiem, sernikiem czy szarlotką. A jeżeli nawet to czy nie warto czasami urozmaicić tradycyjne przepisy o jakiś niecodzienny dodatek, który nie tylko doda smaku ale również wprawi w zachwyt gości przy stole?
Jednym z moich ulubionych przepisów jest ten na moje tradycyjne ciasto marchewkowe, na które wiecznie nie mogę znaleźć chwili aby wstawić tutaj przepis... :)
W tym roku postanowiłam jednak tradycyjne marchewkowe zastąpić tym bardziej odświętnym, które już po pierwszym kęsie sugeruje, że święta są blisko... Zapraszam na Ciasto marchewkowo-śliwkowe przekładane kremem.


składniki:
ciasto: 3 i 1/2 szkl. startej marchewki, 2 szkl. cukru, 4 jaja, 2 i 1/2 szkl. mąki, 1 szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika lub 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 szkl. suszonych śliwek
krem: 250g mascarpone, 150g serka Bieluch, 200g białej czekolady, około 3 łyżek śmietanki kremówki
polewa: 100g mlecznej czekolady, 2-3 łyżki śmietanki kremówki


wykonanie: W większej misce roztrzepujemy dokładnie jajka z cukrem. Mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Śliwki kroimy w mniejszą kostkę i dodajemy wraz ze startą marchewką oraz przyprawą do piernika do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni i wstawiamy ciasto na około 50-60 minut (warto na początku ustawić pieczenie od dołu a po około 15-20 minutach włączyć pieczenie góra-dół). Pod koniec pieczenia należy sprawdzać za pomocą patyczka czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wystawiamy i studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem kremówki. Następnie zestawiamy miskę z czekoladą i za pomocą miksera ucieramy na krem białą czekoladę wraz mascarpone oraz z serkiem Bieluch. Warto krem wstawić na jakiś czas do lodówki aby szybciej stężał.
Ciasto dzielimy na 3 równe części, a następnie rozsmarowujemy gęstszy krem na każdej warstwie. Wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby całość stężała. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę z kremówką i jak ciasto będzie już się nadawało do wyjęcia, za pomocą pędzelka, rozsmarowujemy polewę z mlecznej czekolady na brzegach ciasta. Można również ciasto polać polewą od góry, jednakże należy wtedy przygotować większą porcję polewy.











4 komentarze:

  1. Doskonały pomysł, pięknie wygląda i ten kolorek. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ważne gdzie się jest, ważne ze się jest;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny krem i całość też:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...