Wykwintny makowiec

09:31 Monika Chrzanowska 5 Comments

W moim rodzinnym domu makowiec zazwyczaj pojawiał się ale przeważnie kupny, ze sklepu. Fanem makowca od zawsze był tata i w zasadzie kupowany był wyłącznie dla jego przyjemności. Wszystko się zmieniło w momencie kiedy któregoś razu wszystkim zachciało się domowego makowca i powstał przepis na ten dorodny i wykwintny makowiec. Jedyne co nie powstaje w domu to masa makowa, która wyjątkowo odpowiada nam w wersji ze sklepowej półki.

Zdjęcia ukazujące wnętrze makowca będą wkrótce dodane jednak póki co zastyga lukier :)



składniki: 1 kg mąki, 80g drożdży, 1/2l mleka, 1 jajo, 2 żółtka, 250g cukru, szczypta soli, 120g roztopionego masła; i dodatkowo: masa makowa, 2 białka, szczypta soli, 1 rozmącone jajo


wykonanie: 3 długie keksówki smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. W średniej misce nastawiamy rozczyn: 1/3kg mąki, 250ml mleka, łyżka cukru i drożdże (najlepiej drożdże wpierw dokładnie wymieszać z cukrem aż do rozpuszczenia) - całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z żółtkami i 250g cukru. Kiedy rozczyn wyrośnie przekładamy go do dużej miski wraz z utartymi jajkami z cukrem, a następnie dodajmy pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz mleko. Ciasto wyrabiamy aż przestanie się kleić do rąk i miski. Pod koniec dodajemy stopiony tłuszcz i jeszcze przez jakiś czas wyrabiamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Troszkę mu się zejdzie zanim ruszy ale należy uzbroić się w cierpliwość, a ciasto z pewnością podwoi swoja objętość. Po tym czasie na stolnicy lekko wysypujemy mąkę i przekładamy ciasto, które zagniatamy. Dzielimy na 3 części i każdą wywałkowujemy na prostokąt (około 30cm na 20cm). Masę makową przekładamy do osobnej miski. Białka w osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do masy makowej dokładnie mieszając. Masę dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy pozostawiając od brzegów około 2 cm marginesu, a następnie dokładnie zwijamy w rulonik i przekładamy do keksówek. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie przygotowane makowce smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (bez termoobiegu) na około 45-50 minut.

Przez większość czasu makowce piekłam wyłącznie na dolnej grzałce.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy. Wystudzone smarujemy lukrem.

5 komentarzy:

  1. oj też mnie czekają jutro :) a nie wyschną do świąt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku przygotowuję je mniej więcej na 2-3 dni przed Wigilią i dzięki temu, że przechowywane są w odpowiednim pomieszczeniu to jeszcze nigdy nie wyschły, a wręcz przeciwnie - delikatnie jakby wilgotnieją :) Zresztą podobnie z piernikiem,który piekę na tydzień przed świętami :)

      Usuń
  2. rzeczywiście wyglądają wykwintnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja domowa historia makowca wygląda bardzo podobnie:) Domowe makowce w smaku sa niezastąpione, a Twoje wyglądają bardzo ładnie:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...