Faszerowana papryka zapiekana pod mozarellą

13:17 Monika Chrzanowska 2 Comments

Coś co dla jednych może być przekąską, dla mnie jest obecnie obiadem. Przeglądając nowe przepisy na blogach zauważyłam, że pojawia się sporo propozycji sylwestrowych - mnóstwo przystawek, ciepłych dań, smakołyków. Przez myśl przeszło mi tylko, że szkoda, że ja nic nie szykuję, bo też z chęcią bym się czymś z Wami podzieliła. Jednak przygotowując dzisiejszy obiad doszłam do wniosku, że to co aktualnie przygotowywałam idealnie nadaje się jako propozycja sylwestrowa! Nie wymaga większego nakładu czasu, jest smaczna i przede wszystkim można ją wykonać na porcje :)

Jedna porcja ma około 220kcal


składniki (na 2 porcje): 1 czerwona papryka, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 2 pomidory suszone, 100g piersi z kurczaka, 2 plastry pomidora, 25g białej mozarelli, przyprawy (sól, pieprz, tymianek, ostra papryka)
dodatkowo 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego i 150ml bulionu


wykonanie: Papryki przecinamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i myjemy. Pierś z kurczaka rozdrabniamy blenderem i mieszamy z ryżem, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami. Papryki nadziewamy farszem z  ryżu i mięsa, układamy plasterek pomidora i rozdrobnioną mozarellę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem i dodatkiem przypraw. W międzyczasie warto zajrzeć do środka, bo może się okazać, że nasze papryki są już gotowe! :)


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...