Pizza Funghi

18:45 Monika Chrzanowska 5 Comments

Pizza Funghi to szybka propozycja dla zgłodniałych - nie wymaga wielu składników, a jest wyjątkowo smaczna. Co więcej, jest to pierwsza z moich pizz, której ciasto rozwałkowałam wałkiem - pozostałe zazwyczaj rozciągam rękoma. Zaletą tej pizzy jest przede wszystkim chrupiący spód, który idealnie komponuje się z kawałkami pomidorów, pieczarkami oraz dobrze wypieczoną mozarellą.


składniki na ciasto: około 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/3 szkl. ciepłej wody, 20g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 szczypta soli (około 1/3 płaskiej łyżeczki),
dodatkowo: 1 puszka całych pomidorów (sok pomidorowy odsączamy), kilka kropli oliwy z oliwek, 1 mały posiekany ząbek czosnku lub szczypta granulowanego, posiekana drobno świeża bazylia (3 listki), 5 pieczarek pokrojonych w talarki, sól, pieprz, biała mozarella (kulka), łyżeczka masła, posiekany szczypiorek

wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Mąkę przesypujemy do miski, mieszamy z solą. Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpuszczą, zalewamy ciepłą ale nie gorącą wodą, mieszamy i wlewamy do mąki wraz z oliwą z oliwek - ciasto dokładnie zagniatamy aż będzie elastyczne (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulę i za pomocą wałka, rozwałkowujemy na wielkość blachy do pizzy. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. W międzyczasie na małej patelni rozgrzewamy masło i wysmażamy pieczarki, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni wysmażamy pomidory z czosnkiem i bazylią (kawałki rozgniatamy), dodajemy kilka kropli oliwy. Ciasto wyłożone na blasze smarujemy lekko oliwą, następnie wykładamy pomidory oraz wysmażone pieczarki. Białą mozarellę rozrywamy na włókna i rozkładamy na całej pizzy - wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż brzegi dobrze się zarumienią, a mozarella ładnie się zapiecze. Podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.



5 komentarzy:

  1. Mmm, poezja ;) Ciasto robię z podobnych składników i do tego Twoje dodatki - pomidory, pieczarki, dokładnie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest jedna z moich ulubionych wersji pizzy, niezbyt skomplikowana ale za to przepyszna :)

      Usuń
  2. Pięknie się prezentuję, uwielbiam tę pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:0 chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...