Potrawka z kurczaka z batatami, dynią, pieczarkami oraz szparagami

20:18 Monika Chrzanowska 2 Comments

A co! Przecież nikt nie mówił, że potrawka musi być nudna :) Na stół trafiła właśnie propozycja obiadowo-kolacyjna, czyli potrawka z kurczaka z batatami, dynią, pieczarkami oraz szparagami, posypana świeżą natką pietruszki...


składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, 150g pieczarek, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku, 1 średni batat, 250g dyni, 3 szparagi, 300ml bulionu, sól, pieprz, słodka mielona papryka, 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła

wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pierś z kurczaka. Kiedy mięso się zetnie dodajemy masło, pokrojone na pół pieczarki, posiekaną cebulkę, posiekany czosnek i całość mieszamy. Smażymy aż pieczarki się podduszą. W międzyczasie dynię kroimy w kostkę (usuwamy nasiona oraz skórę), batata myjemy i kroimy w kostkę, szparagi oczyszczamy i kroimy pod skosem - dodajmy do składników na patelni, przez 3-4 minuty podsmażamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Przykrywamy naczynie (jeżeli nie mamy pokrywki to folią aluminiową) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie potrawkę odkrywamy i pieczemy przez 10 minut bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika potrawkę posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki i podajemy.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...