Papardelle ze szpinakiem oraz łososiem

18:03 Monika Chrzanowska 3 Comments

Przyszła mi dzisiaj do głowy pyszna propozycja obiadowa, która w szczególności mogłaby przypaść do gustu miłośnikom ryb. Mianowicie, na stół trafia makaron papardelle ze szpinakiem oraz łososiem. A do szczęścia brakuje tylko ogrodu z altaną... :)


składniki: 2 duże gniazdka makaronu papardelle, 120g wędzonego łososia, 150g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki kremowej śmietany, 1 łyżka jogurtu naturalnego z mascarpone, sól, pieprz


wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek ze szczyptą soli i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy masło, wrzucamy świeży szpinak i całość smażymy na małym "ogniu" aż szpinak traci sprężystość. Doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym dodajemy pokrojonego w paseczki łososia oraz śmietanę z jogurtem. Całość mieszamy i przez chwilę podsmażamy aby sos nabrał smaku. Do zawartości patelni dodajmy makaron, mieszamy. Podajemy natychmiast :)




3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenia łososia,szpinaku i makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych połączeń obiadowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje uwielbione smaki :-)
    U mnie podobne danie,
    zapraszam http://siostraelwa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...