Placki ziemniaczane ze słodkich ziemniaków w kremowym sosie z dyni

20:02 Monika Chrzanowska 3 Comments

Po raz kolejny mogę śmiało stwierdzić, że danie bezmięsne może być cudowne i wręcz detronizować wszystkie mięsne jakie istnieją. A wszystko za sprawą wykańczania składników z lodówki...
Pomyślałam, że skoro został mi jeden batat i kawałek dyni to dlaczego nie zrobić placków ziemniaczanych właśnie ze słodkiego ziemniaka... Całość polana kremowym sosem z dyni z dodatkiem pora... Bezceremonialnie, niebo w gębie!


składniki: na placki: 1 średniej wielkości batat, 5 łyżek mleka, 5 łyżek mąki, 1 jajo, sól, pieprz, olej do smażenia
sos: 200g dyni bez skóry, 1 mały por, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka oliwy, 2 łyżki śmietany, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, szczypta vegety, posiekana natka pietruszki

wykonanie: Ziemniaka obieramy i ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, mleko, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie łączymy. Na patelni rozgrzewamy olej, a za pomocą łyżki nakładamy po porcji masy ziemniaczanej, lekko spłaszczamy i smażymy z dwóch stron na rumiano. W międzyczasie dynię kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną dynię. Po około 5 minutach dodajemy pokrojonego w paseczki pora oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Po kilku minutach, jak dynia będzie miękka, całość zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku. Na talerzu układamy usmażone placki, polewamy sosem z dyni i posypujemy natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis ;) placków z batatów jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam tej odmiany ziemniaków, wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, gdzieś mam jeszcze bataty, chętnie je zrobię w ten sposób:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...