Najlepszy sos pomidorowy do pizzy

13:26 Monika Chrzanowska 3 Comments

Uwielbiam proste przepisy, które nie wymagają zbyt wielu składników. Tym razem bierzemy na tapetę sos pomidorowy do pizzy, który bez wątpienia, jaki by nie był to i tak najlepszy będzie z pomidorów, a nie z koncentratu. Osobiście do przyrządzenia sosu pomidorowego używam pomidorów z puszki - całych, bez skóry. Sprawdzają się idealnie.


składniki: 1 puszka pomidorów całych bez skóry, 2 łyżki oliwy, 7-8 listków świeżej bazylii, 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, szczypta soli, szczypta cukru i szczypta pieprzu

wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez 10-15 minut aż nadmiar wody odparuje, a pomidory staną się na tyle miękkie, że uda się je rozdrobnić. Następnie dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Chwilkę dusimy. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, dusimy 2-3 minuty i gotowe :)


3 komentarze:

  1. Ostatnio "chodzi za mną" taka pyszna, domowa pizza, ten sos będzie do niej idealny...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię w taki sposób. Tylko bazylię dodaję wcześniej aby "duszące" się pomidory przeszły jej smakiem i aromatem.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...