Spaghetti ze szparagami oraz pieczarkami

18:49 Monika Chrzanowska 1 Comments

To będzie zdecydowanie debiut w mojej kuchni i nie mówię tu o makaronie :) Podczas dzisiejszego obiadu wśród składników pojawiły się zielone szparagi... I stwierdzam oficjalnie - nie pierwszy i nie ostatni raz! :) Będą częściej gościć w mojej kuchni i aż dziwię się sama sobie, że do tej pory nigdy nie znalazłam okazji aby sięgnąć po nie choćby do przygotowania prostego obiadku, jak ten dzisiejszy, czyli spaghetti ze szparagami oraz pieczarkami.


składniki: makaron spaghetti (ugotować według przepisu na opakowaniu), 200g piersi z kurczaka, 1/2 małej cebulki, 1 ząbek czosnku, 5-6 pieczarek, 1/2 pęczku szparagów, 2 łyżki śmietany, 4-5 łyżek wody do podlania, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła

wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka, przyprawiając szczyptą soli  i pieprzu. Gdy zacznie się rumienić, dodajmy masło, posiekaną cebulkę, czosnek oraz pokrojone w półtalarki pieczarki i smażymy przez kilka minut na patelni. Szparagi oczyszczamy i sparzamy we wrzątku. Następnie kroimy je w kawałki pod skosem i dodajemy do składników na patelni. Całość podlewamy wodą, zaprawiamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy na małym "ogniu" przez 5 minut. Pod koniec dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy.






1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...