Pizza all'Italiana

13:45 Monika Chrzanowska 7 Comments

Minęły już wieki od kiedy będąc we Włoszech spróbowałam cudownie pysznej pizzy, na chrupiącym spodzie i z niewielką ilością składników na wierzchu - wyłącznie pomidory, ser i sporo świeżych ziół. Smak tej pizzy był dla mnie tak niesamowity, że po dziś dzień owija bezwiednie moje kubki smakowe i przywołuje wspomnienia z pobytu w cudownym kraju, gorącym, pełnym ludzi o równie gorącym jak powietrze temperamencie i co więcej, coraz bardziej pragnę znowu tam wrócić!
Dzisiaj z samego rana wspomniany smak pizzy ponownie mnie odwiedził lecz tym razem postanowiłam choć w odrobinie przywołać ten smak do mojej kuchni i po chwili z piekarnika wyszła...
... Pizza all'Italiana.


składniki na ciasto: 1 szkl. mąki, 1 opakowanie suchych drożdży, szczypta cukru, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki oliwy, 1/3 - 1/2 szkl. ciepłej wody (dodawać stopniowo)
dodatkowo: sos pomidorowy do pizzy (link), 1 kulka białej mozarelli, garstka tartej mozarelli do pizzy, rukola

wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Wyrabiamy aż stanie się elastyczne - miskę lekko oprószamy mąką, wkładamy ciasto uformowane w kulę i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy do 250 stopni. Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu: sos pomidorowy. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko oliwą, a następnie wyrośnięte ciasto rozciągamy tworząc spód pizzy. Ciasto skrapiamy lekko oliwą, wykładamy sos pomidorowy, który dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki. Białą mozarellę kroimy w plastry. Startą mozarellę rozkładamy na pomidorach, podobnie robimy z białą mozarellą. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą rukolą. Smacznego! :)






7 komentarzy:

  1. Ja jeszcze nie byłam we Włoszech, ale marzy mi się pojechać i posmakować ich kuchni :) Twoja pizza wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zajrzenia do najnowszego przepisu na pizzę http://www.maxymonium.com/2013/07/pizza-funghi.html - niewiele składników na chrupiącym spodzie :)

      Usuń
  2. wygląda idealnie! poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kuchnia zawsze stoi otworem :) Zapraszam! :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...