Warstwowa zapiekanka - kremowy sos przełamany mięsną pikantną nutą
Nie skłamię mówiąc, że uwielbiam makarony, szczególnie gdy wędrują do naczynia i są zapieczone serem. Już wczoraj wieczorem wspomniałam na fejsbukowej stronie o kremowym serowo śmietanowym sosie z pieczarkami, przełamanym warstwą mięsa w pomidorowowym sosie... A teraz czas na przepis i prezentację :)składniki: warstwa serowo- śmietanowa:
250g suchego makaronu świderki, 250g pieczarek, 200ml śmietany, 1 szkl. startego sera ( u mnie pół na pół - parmezan i mozarella), sól, pieprz, łyżka masła, 2 łyżki mąki, 1/2l przegotowanej wody
warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego z szynki, 1 mała żółta papryka, 1 mała pomarańczowa papryka, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka ostra, oregano, posiekana natka pietruszki, 1 łyżeczka drobnego cukru, łyżka masła, odrobina wody do podlania
200g startego sera żółtego
Kiedy mięso się wysmaży dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze dusimy przez jakiś czas aby papryka skruszała. Mięso zaprawiamy koncentratem i przyprawiamy oregano oraz natką pietruszki oraz cukrem. Podlewamy lekko wodą i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę makaronu w kremowym sosie. Następnie posypujemy lekko startym serem i układamy warstwę mięsną. Teraz ponownie odrobinę startego sera, a na nim pozostałą porcję makaronu w sosie. Całość jeszcze raz posypujemy serem. Wstawiamy do odpowiednio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut.
Pycha zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńJa zapiekanki po prostu uwielbiam :)
Usuń