Pierś kurczaka nadziewana gruszką
Przepis na pierś z kurczaka nadziewaną gruszką pochodzi z kuchni mojej mamy, która lubi gotować, robi to sprawniej ode mnie :) i przede wszystkim nie lubi utrudniać sobie życia więc jej przepisy zazwyczaj są proste i szybkie. Podobnie było właśnie z piersią z kurczaka, która wystąpiła któregoś razu podczas imienin więc ja ten przepis teraz tylko powielam.składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, 4 połówki marynowanej gruszki, sól, pieprz, koperek, 3 roztrzepane jaja, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, olej do smażenia
szpile do mięsa
wykonanie: Piersi z kurczaka oczyszczamy, rozkładamy i nacieramy solą oraz pieprzem na środku układamy lekko nakrojone gruszki tak aby udało nam się złożyć pierś w kieszeń. W miseczce roztrzepujmy jaja z solą, pieprzem, szczyptą koperku oraz z mąką ziemniaczaną. Złożone piersi spinamy szpilami tak aby gruszka nie mogła z nich uciec. Tak przygotowane mięso maczamy w masie jajecznej dokładnie z obydwu stron, a następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem. Piekarnik nagrzewamy do 150-160 stopni. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
świeżą gruszkę też można użyć?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie tylko ja bym świeżą gruszkę przed włożeniem w mięso skropiła sokiem z cytryny:)
Usuń